Monday, October 15, 2012

Udang Masak Lemak Cili Api & Rebung

yaahhh last week..
ma habibi ada pesan udang fresh dri jiran depan rumah..
pakcik tu mmg klu free2 suka g memancing or apa2 yg ada kaitan ngn laut lah..
ye ah dah pencen takde nak wat pape baik dia ke situ..

agak BESOR jugak ah udang nye.
berbaloi dgn harga nya..hehehe...
rebung pon dpt fresh dri pokok (ehh betul ke eh ada ke poko rebung)huhuh
so waktu weekday mmg aku malas ah nak masak yg heavy2..
so aku plan nak masak tok weekend je ah..
bru ah menikmati juadah yg disediakan,,.

hasil dri resipi bonda aku aply mejadi satu hidangan yg lazat2..
wah2 ala2 nak masuk masterchef je...hahah beragan lah sgt kan...

ini adalah resipi dri bonda

RESEPI UDANG MASAK LEMAK CILI API & REBUNG

bahan-bahan

Udang - ikut suka
rebung - pon ikut suka
santan kelapa - ikut nak masak bnyk mne
asam keping - 2-3 keping
garam

*cili api - klu nak pedas letak bnyk..agak2 je..
*kunyit hidup - 1/2 inci..
*cili masak - 2 biji. (tgk nk masak bnyk mana)
*bawang besar - sebiji

* barang tanda * semua dikisar

Cara
masukkan semua bahan dikisar dalam periuk..panaskan sampai didih skit..
masukkan rebung & asam keping...tunggu sampai mendidih jugak..
masukkan santan....klu santan kotak..campur kan air skit
kacau je santan tadi supaya tak pecah minyak...
last skali masukkan udang...jgn lama2 udang masak kejap je...
pastu siap...smile sng kan..nnti leh a cuba smile




sekian :-)

No comments:

Post a Comment