Friday, April 3, 2009

BERMULALAH KEHIDUPAN BARU....

Yer....dalam kehidupan ini pelbagai dugaan onak duri, pengalaman pahit manis, suka duka dan pelbagai lagi yg kita akan alami..semua itu harus kite tempuhi, barulah kehidupan namanya..

Kehidupan baru dalam hidup ku setelah berkeluarga dan bakal menjadi ibu..

Ini adalah pengalaman manis bagi aku dan mungkin bagi semua wanita yg berkahwin...hanya ini lah pengikat kasih sayang antara dua insan bergelar "SUAMI ISTERI".Aku tak tau camane nak mengambarkan perasaan pabila bakal begelar ibu.Dan sekarang barulah aku tau macamana perasaan seorang ibu.Sebelum ini, aku juga sering malakukan kesilapan dgn tak mendengar kata2 ibuku tetapi ibuku selalu berkata, suatu hari nanti bila aku sendiri akan menjadi ibu, masa itulah aku akan faham cmane nak menjadi seorang ibu..yer...sekarang aku faham apa yang dimaksudkan oleh ibuku..


Tugas ibu bagiku adalah tugas & pekerjaan paling mulia di dunia dan disisi allah s.w.t.Aku ingin mencontohi sikap ibuku yang penyabar dalam pelbagai aspek.bagiku...aku tidaklah sepenyabar ibuku....tapi aku akan meminta & menuntut resepi kehidupan dari ibuku...aku akan contohi sikap ibuku, Insyallah...

Pengalaman Pertama Ku

Dalam tempoh pregnant nih aku terpaksa berjauhan dgn suami tercinta..

Inilah pengalama ku..

Di Minggu Pertama hingga minggu ke 4

aku tak alami banyak masaalah sangat...

Di Minggu Ke-8 hingga minggu ke -12

pppeehhhhh...dlam waktu ini banyak mengajar aku erti kesabaran, kesakitan, kepayahan & lain2 untuk menjadi seorang ibu..bayangkan aku tidak dapat menjamah sebarang jenis makanan & minuman..padahal..perut aku lapar nih..setiap benda yg masuk dlm badan aku nih..bru je smpai ke paras dada...tak sempt nak msuk dlm perut lagi..,mesti akan keluar semua..begitulah keadaan aku selama sebulan...akhirnya dr berat bdn aku 54kg turun kepada 49kg...muka aku dah mcm tengkorak idup masa tu...pucat lesu takde tenaga...aku bru dapat rasa betapa susahnya untuk menjadi ibu nih...


Tapi aku masih beruntung kerana dikelilingi oleh org2 yang sanggup mambantu aku..
terutama ibuku..dia lebih memahami keadaan aku..... terima kasih ibu,.,,i luv u so much..Suami ku yang terpaksa menahan kerenah aku yang mmg menyakitkan ati...selalu jer nak marah2...dah ah dok jauh susah nak jumpa...aku pulak takde perasaan langsung nak bercakap dgn suami ku aptah lagi biler berjumpa aku rasa nak marah je...aku sedey buat dia mcm tu..mungkin ni lah org kata pembawakan budak..aku pelik jugak...sebab penyakit aku nih..tak boleh bercakap..pantang je becakap ngn org..mesti aku rasa nak muntah, eeeee..geram plak aku...padahal aku ni..boleh tahan gak ah bnyk cakap nye..so bila husband aku nak tau perkembangan aku dia just ber keep in touch dgn mak aku je lah..sebab aku mls nak berckp ngn sesapa pon..soryy eh syg hney bukan nye marah b pon..but i dno lah..nape jdi mcmtu..but 4 ur info hney realy luv u so much....tq 4 everytg..
adik beradik ku yang memahami...kesian adik bogsuku (dik kimy) kerna selalu kena marah dgn aku..itu semua tindakan luar kawal ku..disebabkan aku menahan sakit dia plk yang terpaksa jdi tempat kemarahan ku...aku bkn marah..pon..tp tah lah...nasib baik dia selalu je turuti kemahuan ku...adik ku yg ke-3 (apis) terpaksa menjadi driver ku...bawak aku g keje....kebetulan dia bekerja satu tempat dgn aku..klu tak tak tau ah cmane..sebab aku mmg tak boleh buat ape2 kerja langsung..inikan plk nak drive kete..maunye ke longkang aku bwk nnti...adik ku yg ke 2(k.ngah) dia boleh gelak kan aku..tgk keadaan aku mcm tu..ye ah hanye ujung mggu je aku jmpa dia..dia pon dah ada family & tak duduk ngn family aku... dia kata ha!!!bru tau cmne rasanye pregnant..aku sabor je ah..kan tgh sakit nih..nak ckp bnyk pon x leh..hhehehehe..Ayahku x bnyk masuk campur mayb dia bukan leh wat pape pon...nih kan nature...sakit semulajadi..so nak wat cmane.. :)
Bos2 aku di tempat aku bekerja..terutama bos aku..Abg syamsul,k,yana & k.yannie..kalau nak diikutkan aku nih...g kerja mcm tak kerja je...aku terpaksa tidur untuk mengelakkan aku pening yg melampau & muntah...aku berterima ksih pd mereka bertiga kerana memahami situasi aku..klu aku kerja kat tmpt lain..mau kena pecat dah aku nih..dorg peduli ape klu aku sakit ke apa...nasib bos2 aku nih semua baik2..sape keje ngn dorg mmg untung beb...hehehehe :-)

Pada suatu hari yang tak trduga...keadaan aku bertambah teruk...tanpa melengahkan masa ibuku serta adikku membawaku ke klinik kerajaan kerana keadaanku yg terlampau lesu akibat kekurangan air dlm badan....akhirnya aku di hantar ke hospital selayang & ditahan wad..masa tu aku tak kesah asalkan aku sihat kembali..aku kesian melihat ibuku yang setia menuggu ku sehingga jam 3 pagi...setelah di masukkkan ke wad ibuku pulang..aku nmpk keresahan di muka nya...ini lah pertama kali seumur hidup aku..aku di masukkan ke wad & dimasukkan air...ibu ku menelefon hubby ku & mengatakan yg aku di tahan di wad,,hubby mmg risau time tu,,dia hanya berhubung dgn ibuku saja...dia mengambil keputusan untuk blik ke kl..tp atas desakan kerja dia terpaksa balik keesokan nya..aku taknak dia terlalu risau sebbanya bkn dekat dr penang nak ke kl.aku disini ok & aku taknak hubby ku rushing2.

Keesokan paginya aku masih lagi tidak selesa dgn keadaan dlm wad..tidor aku mmg tak lena kerana setiap 2 jam aku akan diambil tekanan darah & masukkan ubat penahan muntah..aku mmg tak selesa dgn keadaan tgn ku tergantung..nak bergerak pon susah tp aku tabahkan ati sebab ini saja cara untuk aku kembali sembuh & aku tak sanggup lagi menahan morning sickness yg teruk ni.hhurmm tp makan minum disini mmg on time ah..tp yg tak bestnye..asyik makan bubur je..naik bosan aku...untuk mengelakkan masakan yg tak best tu..ibuku membawa masakan dr rumah..sekarang seleraku telah terbuka sedikit & boleh menjamah makan yg tidak berat.terima kasih mak kerana banyak berkorban untukku..aku tidak tau samada aku boleh melakukan sebegini kepadanya nanti.yang terpaksa bersengkang mata & tidak memikirkan penat hanya untuk melihat aku sembuh semula..tidak ramai yg tau aku masukkan ke wad..kerana tidak lah teruk sgt sakit ku ni...hanya org terdekat saja,..keesokannya hubby ku dtg melawatku buat pertama kalinya semasa aku berada di wad...TQ syg coz dtg jauh2 untuk melihat honey

Ibu & bapa mertuaku pun ada telefon aku untuk bertanya kabar..tapi mereka x dapat dtg melawatku..ye ah dorg berada di tanjung malim jauh jugak untuk dtg ke Kl, g pon ayh mertuaku terpaksa pergi ke hospital untuk membuat pemeriksaan mata..terima kasih Mama & Abah yang telah mengambil berat tentang ku..aku mengikut semua arahan doktor agar aku cepat sembuh n aku tak sanggup lagi tinggal di hospital...wlpun 3 ari aku rasakan bagai 3 mggu.. :( akhirnya aku dapat keluar gembira lah rasanya dapat keluar dr hospital nih...

* selama di hospital aku dimasukkan 12 botol air...gle bnyk beb... :(

INI ADALAH MEREKA-MEREKA YANG TELAH BNYK MEMBANTU KU..

LUV U GUYS SO MUCH...






8 comments:

  1. hye dear..

    thniah ats pnjelmaan blog sndri..
    leh kta review memory dlu kn?
    gud job!!! pape update sni,
    luahan kata2mu trut mbawa kalbuku trus bersma mu slamanya!!! -J@i-

    ReplyDelete
  2. TQ syg...diz ma firt try,,,yah on d sametimes kite leh share somethg wif everyone..luv u b so muchh.

    ReplyDelete
  3. luahan kata2mu trut mbawa kalbuku trus bersma mu slamanya

    FUHH ayat jiwang siak..nih kalo tomok tgk nihh..konpem amik buat lirik lagu nih..hehhe

    apapon yath..take care of urself..jgn gedik2 dok melompat2...im pray for ur happiness :)

    ReplyDelete
  4. hehehhehehe...hhurm tu luahan hati seorang suami..pasni leh ah wat lagu...cmfirm meletuppppppp!!!..

    TQ pidah kite pon alwiz doakan kebahagian ko sekeluarga..hopefully we'll be fwenz fever..

    T.k

    ReplyDelete
  5. aik? ktuk nmpak?
    mmg gue sja wat ayat tuh bg tomok ada idea wat lagu...
    wakakakakaka....

    ReplyDelete
  6. emm...
    seperti aku la keseorang..tapi ko ditemani family mak,abah dan adik2 ko..
    aku nie memang sorang ja kat umh.. tu sedih tu..lagi sedih pada ko..ha..tapi apa pun aku berjaya gak hadapi semua tu sorang2 sampai la sekarang aku cuma berdua ngan anak aku..
    kawin pun dah 2 thn lebih anak pun dah msk setahun lebih..
    apa2 pun bersyukur padanya..
    mesti ada hikmah disebaliknya lepas nie..waaa..ayat sedih pilu gitu..

    ReplyDelete
  7. adik.....gue mmg suspek ah dgn lu..ko mmg tabah beb..sbb ko leh dok srg tanpa hsbnd disisi..& leh jaga anak ko sendiri..mmg tabik beb..kite jugak slalu suh jai tgk cra kesabaran ko berjauhan dgn hsbnd..
    kite mayb tak sesedih ko sbb still g dok ngn famili..

    yerr semua ini ada hikmah..harap..ko pon akan tabah hadapi semua ni k..doakan kan ko slalu bahagia.........

    ReplyDelete
  8. thank u yat...
    nak aku kasi petua ka..

    ReplyDelete